Skip to main content

12 tips: Het is gelukt! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Maar hoe houd je je zenuwen onder controle? En hoe voorkom je dat je in het gesprek gaat hakkelen? Wij geven je 12 tips, waarmee je de stress in het sollicitatiegesprek met misschien wel je nieuwe werkgever onder controle houdt!

Nu heeft een sollicitatiegesprek alle factoren om zenuwachtig van te worden. Het is een onbekende spannende situatie, je moet een prestatie leveren en jij staat centraal in het gesprek. Alles staat of valt met een goede voorbereiding.

Zorg dat je een goed beeld hebt van de functie. Weet waarom het bedrijf jou wil hebben. Loop je sterke en zwakke punten na. Bedenk alvast een antwoord op mogelijke vragen over je carrièreplannen, ambities en motivatie voor de baan. Op die manier word je tijdens het gesprek niet onaangenaam verrast. Dit geeft rust.

Win informatie in over het bedrijf. Wat is het voor bedrijf? Met wie heb je een gesprek? Kennis hebben over het bedrijf komt geïnteresseerd over en maakt de situatie voor jou minder onbekend.

Probeer het sollicitatiegesprek niet te vroeg in de ochtend af te spreken. Nerveuze mensen slapen de nacht voor een sollicitatiegesprek soms niet zo goed en hebben ’s ochtends wellicht geen trek in hun ontbijt. Als je niet hebt geslapen en gegeten en je moet vervolgens om 8.45 uur een gesprek voeren, dan hebben wij wel een idee hoe jij je tijdens dat gesprek zult voelen.

Let op je kleding. Trek voor een sollicitatiegesprek nooit kleren aan die te strak of op een andere manier niet lekker zitten. Met een te strak bloesje of overhemd wordt het stevig zweten. Niet doen.

Plan je route. Niets levert meer stress op dan er onderweg achter komen dat je de route kwijt bent. Je maakt bovendien een slechte indruk als je te laat komt. Welke treinen en bussen moet je nemen? Houd rekening met mogelijke vertraging. Staan er files rond het tijdstip van het gesprek? Rijd voor de zekerheid bij wijze van proef een keer naar het bedrijf toe.

Zorg voor een goede nachtrust. Ga op tijd op bed en sta op tijd op, zodat je de rust hebt om je zelf op orde te brengen. Gehaast weggaan geeft je geen prettig gevoel. Vermijd te veel oppeppende middelen, zoals koffie en chocola.

Probeer de rust te bewaren. Draai prettige muziek in de auto of zoek afleiding in de trein. Doe ademhalingsoefeningen als je merkt dat je onrustig wordt. Probeer je gedachten in bedwang te houden en denk aan positieve dingen. Als het bedrijf niets in je zou zien, hadden ze je niet uitgenodigd. Ze zijn geïnteresseerd in jou; jij hebt ze iets te bieden.

Zorg dat je op tijd op de plaats van bestemming bent. Tien minuten te vroeg komen maakt een goede indruk én is fijn voor jou. Je kunt je dan even opfrissen in het toilet. Als je veel te vroeg bent, maak dan buiten een ommetje. Dat is prettiger dan in de gang te wachten.

Drink water of thee/koffie tijdens het gesprek. Reuze handig, vooral als je je woorden even kwijt bent. Even een slok water nemen, geeft je net iets meer tijd om na te denken. Daarbij komt iemand die af en toe zijn verhaal onderbreekt om een slok water te nemen ontspannen over.

Neem altijd een kladblok en een pen mee. Als je tijdens een gesprek aantekeningen maakt, staat dat professioneel en aandachtig. Daarbij maskeert het eventuele zenuwtrekjes en win je er weer een beetje tijd mee als je zonder woorden zit.

Neem een ontspannen houding aan. Ga niet onderuit hangen, maar zit rechtop met je beide voeten op de grond. Gewoon een beetje ontspannen dus. Kijk vriendelijk en lach af en toe. Dat zijn sterke signalen dat jij je juist wel op je gemak voelt.

Je kunt alleen iets winnen. Sommige mensen zijn nerveus voor een sollicitatiegesprek omdat ze denken dat ze veel te verliezen hebben. Het tegendeel is waar. Je vertrekt na een sollicitatiegesprek nooit armer dan dat je binnenkwam. Bron: CNV

Leave a Reply

Chat openen
Op zoek naar een nieuwe baan? 🔎 Neem vrijblijvend contact met ons op via WhatsApp 💬